Voor 4-8 personen. Bereiden: 70 minuten
Elke week koop ik twee grote trossen bananen. Altijd fijn om in huis te hebben met kinderen in de groei. Soms zijn de trossen binnen twee dagen verdwenen. Dan zijn ze niet alleen gebruikt als tussendoortje maar zijn er ook smoothies van gedraaid, pannenkoeken van gebakken en zijn ze als vulling beland in yoghurt of havermout. Andere weken loopt iedereen met een grote boog om de bananen heen en liggen ze bruin te worden in de fruitmand. Geen peil op te trekken! Deze week is er eentje van de laatste soort…tijd dus voor een lekker Banana bread.
Terwijl ik alle ingrediënten bij elkaar verzamel, begint er iemand van achter z’n laptop nieuwsgierig te informeren naar wat ik maak. ‘Banana Bread? Maar er gaat toch suiker in? Dan is het toch cake?’ – Nou ja, zo noemen ze dat nu eenmaal. ‘Ja, zo noemen ze het zeker om het gezonder te laten klinken’. – Ok, bananencake dan, met suiker (maar met heel weinig vet!).
Ingrediënten:
4 rijpe bananen
100 gr. walnoten
200 gr. suiker
260 gr. bloem
100 ml sojamelk
60 ml zonnebloemolie
1 theelepel baking soda
1 theelepel koekkruiden
1 theelepel zout
1 theelepel witte azijn
1 theelepel vanille extract
Bereiden:
Doe de melk, olie, azijn en vanille extract in een mengkom en meng ze samen met de fijngeprakte bananen. Voeg nu alle droge ingrediënten erbij en mix kort tot een mooi beslag. Schep de walnoten erdoor en stort in een cakeblik – ik gebruikte een tulband. Als het blik geen antiaanbaklaag heeft smeer het dan eerst in met een beetje olie.
Nu bak je de cake een uur in een op 180 graden voorverwarmde oven. Prik er met een satéprikker in om te kijken of hij gaar is. Als je genoeg geduld hebt, laat je de cake even vijftien minuten afkoelen op een rooster.
Enjoy your Banana Bread (cake)!
Cécile