Voor 10 taartjes. Bereidingstijd: 3 uur en 15 minuten
Laat je niet afschrikken door de bereidingstijd van deze taartjes, het grootste deel van de tijd doe je namelijk niets anders dan wachten tot de dulce de leche klaar is. Dulce de leche is gecarameliseerde gecondenseerde melk. Ik dacht dat dit goddelijke goedje voor mij als wannabe vegan buiten bereik was, tot ik in de Albert Heijn ineens een blikje gecondenseerde kokosmelk zag liggen. Vandaag legde ik het blikje urenlang in een grote pan met kokend water om te zien of het verandert in caramel. En jawel, niet alleen werd het caramel, het werd ook nog eens heel erg lekkere caramel! Ik vind de subtiele kokossmaak echt een grote plus ten opzichte van ‘gewone’ dulce de leche en het smaakt op de een of ander manier ook een stuk minder zwaar. Ik gebruikte mijn nieuwe uitvinding om er geweldige banoffee (banaan + toffee) taartjes van te maken.
Ingrediënten:
1 blikje gecondenseerde kokosmelk
160 gram bloem
1 eetlepel sojamelk
75 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
100 ml kokosolie
snufje zout
alpro soja slagroom
1 of 2 bananen
Bereiden:
Zet een grote pan met water op het vuur en laat het blikje gecondenseerde kokosmelk hier 2,5 uur in koken. Haal van te voren het etiket van het blikje af en zorg dat het constant onder water blijft.
Maak het deeg voor de taartbodems door de bloem, sojamelk (of water), suiker en olie door elkaar te kneden en leg het daarna een half uurtje weg in de koelkast. Rol het vervolgens uit en bekleed 10 muffin vormpjes ermee. Zet de deegbodems 20 minuten in de oven op 160 graden en laat ze goed afkoelen.
Klop de slagroom (voeg geen suiker toe, de sojaroom is zelf al wat zoet van van smaak en daarnaast zijn de caramel en het deeg ook al zoet genoeg) en zet even apart in de koelkast om verder op te stijven.
Wanneer de deegbodems afgekoeld zijn, kun je er een paar lepels heerlijke caramel in gieten, vervolgens een schep slagroom en wat plakjes banaan. Sluit af met nog een klein beetje caramelsaus on top.
Geniet van je banoffee taartjes!
Cécile