Voor 12 stuks. Bereidingstijd: 30 minuten
Muffins kun je heel makkelijk hartig maken en op die manier wat groenten erin ‘verstoppen’. Vandaag had ik een stuk bloemkool in de groente la liggen die in de muffins verdween. Ik ga zeker ook nog andere groenten proberen. De eieren verving ik door lijnzaad in de blender met water te pureren. Prima bindmiddel maar ik vind de smaak van het lijnzaad wel duidelijk terug te vinden in het eindproduct. Zelf vond ik dat prima, de kinderen waren er minder van gecharmeerd. Ik ga daarom ook nog eens een poging doen met extra bakpoeder voor de binding.
Ingrediënten:
3 eetlepels lijnzaad gemixt met 9 eetlepels water
100 g gekookte quinoa (ik gebruikte de drie kleuren quinoa van Lassie)
150 g bloem
1 theelepel baking soda
2 theelepels azijn
1 theelepel zout
1 theelepel za’atar
80 ml olijfolie
170 ml sojamelk
kwart bloemkool (ca. 125 gram)
half bosje fijngesneden peterselie
handje pompoenpitten ter garnering
Bereiden:
Kook de quinoa volgens de verpakking. Doe het lijnzaad en water in een maatbeker en zet hier twee minuten een staafmixer op. Mix alle ingrediënten (behalve de pompoenpitten) goed door elkaar voor het beslag en stort dat in 12 muffinvormpjes.
Bak de muffins vervolgens een half uur in een op 175 graden voorverwarmde oven. Prik er met een satéprikker in om te zien of ze gaar zijn. Zo niet dan laat je ze nog een paar minuutjes langer in de oven staan.
Geniet van je gezonde bloemkool quinoa muffins.
Cécile