Voor 2 personen. Bereidingstijd: 20 minuten
Een bloemkool raspen en opbakken als bloemkoolrijst, die suggestie zie je sinds de opkomst van de low carb diëten regelmatig voorbij komen. Ik had het nog nooit eerder geprobeerd maar ga het zeker vaker doen. Heel makkelijk, lekker en gezond. Je zit zo ongemerkt toch aardig wat groenten weg te werken. De combinatie met de edamame (jonge sojaboontjes) was super. Je kunt bloemkool ‘rijst’ kant en klaar bij de Albert Heijn kopen maar dat vind ik een beetje onzin, in de keukenmachine heb je dat binnen een paar seconden zelf gemaakt. Met het peuteren van de sojaboontjes uit de schil was ik wel wat langer bezig maar die vind ik gedopt dan weer erg duur en ach, het is een heel zen werkje. Koop je de edamame boontjes los dan kun je ruim tien minuten van de bereidingstijd af halen.
Ingrediënten:
halve bloemkool
2 teentjes knoflook
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel limoensap
200 gram sojaboontjes (in de schil)
2 lente-uitjes
olie om in te bakken
peper en zout
1 eetlepel (zwarte) sesamzaadjes
Bereiden:
Ik heb meestal een zak edamame in de vriezer liggen (naast de erwtjes, ook altijd handig!). Ze zitten -ongedopt- volgens mij nog niet echt in het standaard assortiment van supermarkten dus ik koop ze bij de toko.
Zet een pan water op het vuur en kook de sojaboontjes er 2 minuten in. Spoel ze af met koud water en dop ze. Snij de lente-ui in ringetjes en hak de knoflook fijn. Haal de roosjes van de bloemkool en maak er in een paar seconden korrels van in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan een rasp.
Verwarm 2 tot 3 eetlepels olie in een pan (ik gebruikte rijstolie maar zonnebloemolie is ook prima) en fruit daar de knoflook in. Wanneer de knoflook dreigt te verkleuren, voeg je de bloemkool toe. Bak een paar minuutjes terwijl je af en toe omschept. Voeg de lente-uitjes en de sojaboontjes toe. Meng de sojasaus, bruine suiker en limoensap en schep deze door het mengsel heen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schep de rijst in een mooie kom en garneer met sesamzaadjes. perfecte lunch of lichte avondmaaltijd.
Geniet van je gezonde bloemkoolrijst!
Cécile