Voor 2 personen. Bereidingstijd: 20 minuten.
Toen ik een jaar of tien was, kreeg mijn moeder verkering met een Indische man. Daar zat weer een hele familie met kokende tantes aan vast en zo kwamen we in aanraking met allerlei nieuwe, spannende ingrediënten. Santen bijvoorbeeld, en peteh bonen.
Onderstaand gerecht is geheel gebaseerd op een herinnering van dertig jaar geleden aan een sajoer die Tante Dé maakte. Mijn versie heeft waarschijnlijk niets meer te maken met het origineel, maar lekker is ie wel!
Ingrediënten:
150 gram tofu (tahoe)
150 gram sperziebonen
half blik pomodori tomaten
2 teentjes knoflook
10 peteh bonen
1/3 blok santen
peper en zout
zonnebloemolie om in te bakken
Tofu en santen (blok kokoscrème) kun je wel in de meeste supermarkten kopen maar voor peteh bonen zul je even een toko moeten zoeken. Ik kocht de mijne in de Aziatische supermarkt aan de West Kruiskade in Rotterdam waar ze in de vriezer liggen.

Peteh bonen uit de vriezer
Peteh bonen worden ook wel stinkbonen genoemd, ze zijn een heel klein beetje bitter en je plas gaat er raar van ruiken. Je moet ervan houden, zeg maar. Ik vind zelf dat ze het gerecht helemaal afmaken maar ook deze zonder deze boontjes heb je nog een heerlijk potje!
Bereiden:
Dop de sperziebonen, snij ze in tweeën, kook ze in een paar minuten beetgaar en hou apart. Snij de tofu in blokjes van 2 cm. en bak ze in een laagje olie bruin met lekker wat peper en zout. Schep de tofu uit de pan in een schaaltje en bak nu de knoflook in de olie licht aan. Voeg het halve blik tomaten toe plus de peteh boontjes ( in dunne reepjes gesneden). Maak op smaak met peper en zout en laat tien minuutjes zacht pruttelen. Kook nu de rijst.
Doe de boontjes bij de tomaten en rasp ongeveer 1/3 van het kokosblok boven de saus – de helft kan trouwens ook, is heerlijk maar wel vet. Je kunt de tofu apart serveren maar het is ook lekker om de blokjes op het laatst door de saus roeren.
Geniet van deze heerlijke boontjes!
Cécile