Voor 6-10 personen. Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten
Ok, drie cakes in één week is misschien wat veel van het goede. Maar ik ben gewoon zo blij dat ik het vegan bakken ontdekt heb! En nu wil ik alle cakerecepten die ik de afgelopen jaren heb gemaakt omzetten naar een plantaardige variant. In de Lily’s Cupcakes tijd maakten we een filmpje over onze wortel-notencupcake met speculaas topping; ik vind het nu maar een raar gezicht, die enorme hoeveelheden boter en eieren die we daarvoor gebruikten. Die cupcake was een hele zware, winterse variant. Terwijl de carrotcake die ik vandaag maakte juist heel licht is – er zit ook nauwelijks vet in- en zomers door de sinaasappelglazuur.
Ingrediënten:
150 gram wortels (geraspt of julienne gesneden)
50 ml maple syrup
150 gram suiker
sap van 1 citroen
60 ml kokosolie (staat gelijk aan 60 gram kokosvet)
100 ml sojamelk
1/2 appel
1 cm gemberwortel
50 gram gehakte brazilnoten
250 gram bloem
1 eetlepel bakpoeder
1 theelepel baking soda
1 theelepel speculaaskruiden
snufje zout
Voor het glazuur:
sap van een halve sinaasappel
150 gram poedersuiker
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe nu de worteltjes, maple syrup, suiker, gesmolten kokosolie en het citroensap in een grote mengkom en roer door elkaar. Maal in een blender of keukenmachine de sojamelk, appel en het stukje geschilde gember goed fijn en voeg dat aan het wortelmengsel toe. In een aparte kom meng je de bloem met de gehakte noten, het bakpoeder, de baking soda, zout en speculaaskruiden. Nu kan alles bij elkaar en mix je het geheel tot je een mooi beslag hebt.
Bekleed een cakevorm met bakpapier, stort het beslag erin en zet de cake 55 minuten in de oven. Prik er dan met een satéprikker in om te kijken of hij gaar is. Laat de cake goed afkoelen voor je hem in stukken snijdt, een warme cake valt uit elkaar bij het snijden (weet ik uit ervaring, ongeduldig dat ik ben). Je maakt de cake helemaal af met een sinaasappelglazuur. Meng hiervoor het sap van een halve sinaasappel door 150 gram poedersuiker en bestrijk de cake daarmee.
Geniet van je frisse carrotcake!
Cécile