Voor 2 personen. Bereidingstijd: 25 minuten
Ik wilde vanavond risotto maken maar had geen risotto rijst op voorraad. De gang naar de supermarkt om één missend ingrediënt te halen vind ik vaak te groot – waarschijnlijk omdat ik een beetje lui ben :-). Ik probeerde daarom zilvervlies rijst op de manier van risotto te bereiden; het werd lang niet zo romig waar wel erg lekker. Vooral door de toevoeging van citroensap en -rasp, een tip van Portugese vrienden. Geserveerd met gegrilde asperges, aubergine en champignons werd het een koningsmaal!
Ingrediënten:
125 gram zilvervliesrijst
300 ml water
half tablet groentebouillon
8 eetlepels olijfolie
1 sjalot
2 tenen knoflook
rasp van 1 citroen
1 eetlepel citroensap
6 grote champignons
12 groene asperges
halve aubergine
bosje bladpeterselie
zout en peper
1 eetlepel truffelolie
Bereiden:
Verhit vier eetlepels olijfolie in een pan en voeg het fijngesneden sjalotje toe. Wanneer de ui glazig is, gaat er ook een gesneden teentje knoflook bij. Voordat de knoflook bruin wordt, doe je de rijst in de pan. Maak groentebouillon van kokend water en het halve bouillonblokje. Wanneer de rijst glazig is ga je beetje bij beetje de bouillon toevoegen aan de rijst. Roer constant door met een spatel en wacht tot het vocht is opgenomen voor je een nieuwe scheut bouillon toevoegt. In een andere pan kun je intussen om de beurt de groentes grillen in olijfolie. De aubergine snij je in dunne plakken, de asperges laat je heel (alleen de onderkanten eraf halen) en de champignons gaan in vieren. Bak met de champignons een gesneden teentje knoflook en een handje bladpeterselie mee.
Proef goed of de rijst klaar is en voeg de laatste vijf minuten de citroenrasp, sap en een hand peterselie toe. Serveer alles op een mooie schaal en giet nog wat lekkere truffelolie over het geheel – zoals je misschien is opgevallen ben ik daar de laatste tijd erg dol op, heb dan ook een heel lekker flesje gekocht :-).
Geniet van je citroenrijst met gegrilde groenten!
Cécile