Voor 6-8 personen. Bereidingstijd: 55 minuten
Dit jaar voor ons geen zomervakantie in Frankrijk dus dan maar het Franse leven hier naartoe halen. En het meest Franse gerecht dat ik ken is clafoutis, een lekker gebak met kersen. Er zijn in Frankrijk twee type mensen: zij die de kersen in de clafoutis ontpitten en zij die de pitten erin laten zitten. En ik als zuinige Nederlander vond de kersen in de supermarkt wel erg duur en heb ze daarom (ontpit) uit de vriezer gekocht, haha. De clafoutis zit een beetje tussen cake en een dikke pannenkoek in. Traditioneel gaan er een aantal eieren in maar die heb ik vervangen door lijnzaad, dat bindt ook goed.
Ingrediënten:
een flinke hand kersen (met of zonder pit)
250 ml sojamelk
80 gram suiker
3 eetlepels lijnzaad
50 ml water
70 gram bloem
1 theelepel vanille essence
snufje zout
margarine om in te vetten
paar eetlepels poedersuiker
Bereiden:
Vet de ovenschaal in – ik gebruikte wajang margarine, maar kokosolie is ook prima. Verdeel een of twee lepels suiker over de schaal en leg de kersen er in.
Maak het beslag door het lijnzaad en water in een kom te doen en dit twee minuten te mixen met een staafmixer. Als het goed is gaat het een klein beetje schuimen. Voeg de melk, suiker, essence, zout en bloem hier aan toe en maak er met de garde een mooi beslag van. Giet dit over de kersen heen en zet de clafoutis drie kwartier in een op 180 graden voorverwarmde oven.
Laat wat afkoelen, snij in stukken en bestrooi met poedersuiker.
Geniet van deze heerlijke clafoutis, in Frankrijk of in Nederland!
Cécile