Voor 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten
Een week geleden liep m’n avond anders dan gepland en lukte het me onverwacht niet om een gerecht te posten. En ook de volgende dag kon ik me er ineens echt niet meer toe zetten. En toen maakte ik mezelf wijs dat het eerste gerecht dat ik weer ging posten heel erg bijzonder moest zijn. Is deze couscous dat? Voor mij was het de eerste keer dat ik pompoen verwerkte in een salade maar om nou te zeggen dat het een zeer gewaagde combinatie is, nee. Wel was het heel erg lekker en ben ik blij dat ik het dagelijks delen van een recept weer heb opgepakt!
Ingrediënten:
250 gram couscous
400 ml paddestoelenbouillon
1 pompoen (ik gebruikte een fles pompoen)
200 gram cantharellen
4 teentjes knoflook
10 takjes tijm (blaadjes loshalen)
scheut olijfolie
sap van 1 limoen
3 lente-uitjes
bosje platte peterselie
handje gele rozijnen
hand gehakte brazilnoten
Bereiden:
Snij de pompoen in stukken, verwijder de zaden en draden en haal de schil eraf. Ik maakte blokjes van zo’n 2 centimeter. Borstel het zand van de cantharellen. Leg de blokjes pompoen en de paddenstoelen samen met de geplette tenen knoflook op een bakplaat, giet er wat olijfolie overheen en strooi de tijmblaadjes erover. Zet de plaat 15 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.
Intussen bereid je de couscous. Maak paddenstoelenbouillon van één bouillonblokje en giet deze over de couscous. Laat staan tot al het vocht is opgenomen en maak de korrels dan los met een vork. Roer er alvast het limoensap, de rozijnen en gehakte lente-uitjes doorheen.
Toen ik na 15 minuten de oven opendeed, vond ik de pompoen nog niet zacht genoeg en werd ik ongeduldig. Ik deed daarom de hele inhoud van de bakplaat over in een koekenpan en bakte alles daarin nog vijf minuten op hoog vuur lekker gaar.
Schep alles door elkaar – ook de olie waarin je gebakken hebt en garneer de salade met veel peterselie en de gehakte noten die je nog even kort geroosterd hebt. Ik gebruikte brazilnoten maar hazelnoten of amandelen lijken me ook heerlijk. Net als geroosterde pompoenpitten trouwens.
Geniet van deze heerlijke couscous met pompoen!