Voor 4 personen. Bereidingstijd: 25 minuten
Na een dag dweilen in de kelder – de heftige regenval vannacht was just too much- waren we vandaag wel toe aan wat comfort food. En die moussons van de laatste dagen deden me erg denken aan Azië dus de link naar Gado Gado was snel gelegd. Ik kocht een lekker blok tofu bij de toko (tahoe noemen ze dat daar), blancheerde wat groenten en maakte een verrukkelijke pindasaus met kokosmelk. Samen met het rolletje plakrijst werd het een geweldige maaltijd die ons alle zorgen deed vergeten.
Ingrediënten:
1 blok tofu (tahoe)
100 gram sperziebonen
halve Chinese kool (of spitskool)
100 gram taugé
paar roosjes bloemkool
zout en peper
olie om in te bakken
voor de pindasaus:
1 sjalotje
2 cm gember
1 teen knoflook
4 eetlepels pindakaas met nootjes
250 ml kokossaus
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
2 eetlepels ketjap manis
olie om in te bakken
Bereiden:
Kook eerst de rijst. Ik kocht bij de toko plakrijst (sticky rice in het Engels) en kookte die 15 minuten. Vervolgens ik rolde er in plastic folie rolletjes van. Je kunt Gado Gado ook eten met gewone rijst of dunne bami.
Zet intussen een grote pan met water en zout op en breng het aan de kook. Kook de boontjes en bloemkool er vijf minuten in en schep de groenten in een schaal. Blancheer nu de kool en de taugé een halve tot een hele minuut in het water en schep deze er ook uit. Hou de groenten apart terwijl je de satésaus maakt. De groenten hoeven niet warm te zijn als je straks gaat eten, als de rijst en de satésaus maar warm zijn.
Snij de tofu in blokjes en bak ze met flink wat zout en peper lekker krokant in een dun laagje hete olie. Schep de blokjes in dezelfde schaal als de groenten.
Voor de satésaus verhit je 3 eetlepels olie in een pannetje – ik gebruikte rijstolie maar zonnebloemolie is ook prima- en bak je daar de fijngesneden gember en sjalot in. Na drie minuten voeg je het uitgeperste teentje knoflook toe en bak je alles nog 2 minuten. Nu schep je de pindakaas erbij en de kokosmelk. Roer goed en al vrij snel merk je dat de saus dikker wordt. Voeg nu de sambal, ketjap en komijn toe en klaar is je satésaus!
Laat iedereen zijn eigen bordje opscheppen en geniet van je Gado Gado!
Cécile