Voor 2 personen. Bereidingstijd: 30 minuten
Geroosterde bloemkool heeft een heerlijke, bijna vlezige smaak. In het Engels hebben ze het daarom ook vaak over bloemkool steak. In restaurants had ik bloemkool al een paar keer op deze manier gegeten (en vond ik het heerlijk) maar om onbegrijpelijke redenen kookte ik thuis mijn bloemkool nog altijd. No more! Lekker om te serveren met wat pesto, aardappelen uit de oven en sla.
Ingrediënten:
1/2 bloemkool
1/2 theelepel komijnpoeder
1 eetlepel olijfolie
voor de pesto:
bosje platte peterselie
1 teen knoflook
5 gezouten kappertjes of een 1/2 theelepel zout
5-10 venkelzaadjes
25 gram ongezouten en ongebrande noten
80 ml milde olijfolie
Bereiden:
Snij twee dikke plakken bloemkool van ongeveer 1,5 centimeter. In dit filmpje zie je goed hoe je dat doet. Verhit de olijfolie in een koekenpan en strooi wat komijnpoeder en zout over de bloemkool heen. Bak hem aan beide kanten lekker bruin. Vervolgens zet je de steaks nog 25 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.
Maak intussen de pesto klaar. Ook kun je nu wat aardappels bakken en een salade maken.
Voor de pesto maal je alle ingrediënten fijn in een keukenmachine of met een vijzel. De olie voeg je beetje bij beetje toe. Ik hou erg van de smaak van venkelzaad, zeker in combinatie met de geroosterde bloemkool, en voeg het daarom toe aan de pesto.
De pesto is ook heerlijk bij geroosterde of gebakken aardappelen en kun je daarnaast als basis gebruiken voor een lekkere sladressing. Echt een perfecte doordeweekse gezinsmaaltijd. Enjoy!
Cécile