Voor 4 personen. Bereidingstijd: 3 uur.
Met deze lasagne ben je wel een paar uur in de weer maar dat is ie dan ook waard. Duik een vrije ochtend de keuken in met een flinke berg groenten en tover er een fantastische avondmaaltijd uit. Ik vind lasagne een ideaal gerecht voor als er gasten komen. Wie houdt er nou niet van? Een groene salade ernaast, een lekkere rode wijn erbij en voila, je bent de perfecte host.
Ingrediënten:
9-12 lasagne vellen
2 wortels
1 ui
1 stengel bleekselderij
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
1 glas rode wijn
1 bouillonblokje (groenten)
1 aubergine
1 courgette
1/2 venkelknol
1 rode paprika
1 oranje paprika
handje rucola
handje peterselie
1 teentje knoflook
olijfolie
30 gram bloem
350 ml sojamelk (ongezoet)
zout en peper
Bereiden:
Snij de wortel en de bleekselderij klein en snipper de ui. Bak alles tien minuten in olijfolie (laat niet bruin worden) en voeg dan de tomatenpuree, een glas rode wijn en 500 ml groentebouillon toe. Roer goed door en laat anderhalf tot twee uur pruttelen op zacht vuur. Doe er halverwege nog een flinke scheut sojamelk bij. Helemaal aan het einde voeg je de (in een keukenmachine) fijngehakte rucola, peterselie en knoflook toe.
Snij de courgette, aubergine, venkel en paprika’s in dunne plakken en grill ze om de beurt in een laagje olie. Leg alles op een schaal en strooi er een beetje zout over.
Voor de bechamelsaus verhit je 30 ml olijfolie en voeg je daar 30 gram bloem aan toe. Goed roeren (de roux mag niet bruin worden) en onder voortdurend roeren beetje bij beetje 300 ml sojamelk (of andere ongezoete non-dairy melk) toevoegen. Als de saus klaar is kook je hem nog een paar minuten door. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Ga nu de lasagne opbouwen: Begin met een dun laagje tomatensaus en leg daar de eerste laag lasagne vellen op. Drapeer de groenten erop, nog wat saus en weer een laag vellen. Je kunt halverwege al een laag bechamelsaus doen of alles bewaren tot de bovenste laag.
Schuif de lasagne nu een half uur in de voorverwarmde oven.
Geniet van je welverdiende maaltijd!
Cécile
lijkt me heerlijk! hoe krijg jij al die prachtige regelmatige blokjes wortel en selderij? Ben op zoek naar de ideale keukenmachine….wil het morgen gaan maken!
Hi Dorothee, de blokjes heb ik gesneden met een scherp koksmes. Gewoon veel oefenen :-). Ik heb zelf maar een kleine keukenmachine hoor – een attribuut bij de staafmixer. Succes morgen! Liefs, Cécile
tjonge, ik ben onder de indruk!
Thanks! Lasagna is altijd wel een werkje maar het eindresultaat is t waard!