Voor 1 middelgrote pot. Bereidingstijd: 30 minuten
Laatst maakte ik een rondje langs verschillende blogs om inspiratie op te doen. Op het Belgische De Zelfvoorzieningsbijbel zag ik een recept voor vegan lemon curd. Een heerlijk goedje dat traditioneel gemaakt wordt van boter, ei, suiker en citroen. In dit betreffende recept werd de boter vervangen door margarine. Ik probeerde het met kokosolie. Het resultaat was een behoorlijke dunne maar wel erg smaakvolle lemon curd. Ik serveerde het goedje over vanille/kokosijs van Prof. Grünschnabel. Pretty good!
Ingrediënten:
sap en rasp van twee citroenen
200 gram suiker
150 gram kokosolie
6 eetlepels aquafaba (een chique naam voor het kookvocht van kikkererwten, google het maar eens!)
Bereiden:
Zet een grote pan met water op. Doe de suiker, citroenrasp en kokosolie in een klein pannetje en verwarm dat au bain marie – je zet de kleine pan dus in de grote pan met kokend water. Wanneer de suiker gesmolten is voeg je het citroensap toe. Breng aan de kook. Voeg de aquafaba toe en blijf nu twintg minuten roeren tot de substantie dikker wordt. Giet de lemon curd in een schoon jampotje en laat afkoelen. Ik merkte dat er aan de bovenkant van de pot een laag olie kwam bovendrijven, deze heb ik voorzichtig afgegoten en toen bleef er een heerlijke, iets dikkige citroensaus over. Misschien niet de smeerbare lemon curd zoals die met boter en ei wordt gemaakt maar wel erg lekker over ijs en in de (kokos)yoghurt.
Enjoy!
Cécile