Voor 4 personen. Bereidingstijd: 45 minuten
Vorig jaar woonden we vijf maanden op een Thais eiland. Heerlijk was het leven daar! De zon, het strand en vooral het eten was geweldig. Ik heb er nog regelmatig heimwee naar. Zo stond ik vanmorgen in de Chinese supermarkt aan de West-Kruiskade (Rotterdam) toen de aanblik van verse jonge kokosnoten me alweer week in de knieën maakte.
Ter plekke besluit ik dat het vandaag tijd is voor een Massaman Curry, het gerecht dat ik in Thailand meerdere keren per week at. Ik maak het vandaag voor het eerst zelf en hoop in de buurt te komen van de heerlijke curries die we vorig jaar nog op de night market van Koh Phangan haalden.
Mijn idee voor dit blog is om makkelijke gerechten te posten met een korte ingrediëntenlijst. Maar bij curry’s kom je er toch niet onderuit om veel verschillende kruiden en specerijen te gebruiken. Gelukkig heb ik in het verleden vaak een ‘Aziatische periode’ gehad en hoef ik zelf alleen maar het citroengras, de tamarinde peulen en kefir blaadjes aan te schaffen, de rest heb ik nog op voorraad.
Ingrediënten voor de curry pasta:
75 gram ongezouten pinda’s
50 ml ahornsiroop
sap van 1 limoen
1,5 theelepel limoenrasp
3 cm. gember
2 kefir limoen blaadjes
2 gedroogde chilipepers
½ stengel citroengras
1 theelepel komijnzaad (djinten)
1 theelepel korianderzaad (ketoembar)
1 theelepel kurkuma
½ theelepel kaneel
¼ theelepel gemalen kruidnagel (tjenkeh)
¼ theelepel nootmuskaat
¼ theelepel kardamom
¼ theelepel peper
Overige ingrediënten:
1 blik kokosmelk (400 ml)
2 grote vastkokende aardappels
1 ui
2 wortels
2 tamarinde peulen
1 pak tofoe
½ bouillonblokje (groenten)
3 laurierbladeren
Koriander
1 eetlepel olie
2 koppen rijst
Bereiden:
Schil de gember en snij de stengel citroengras doormidden (van de onderkant kun je lekker thee maken). Doe alle ingrediënten voor de curry pasta in een blender en maak er een gladde substantie van. Heb je moeite met pittig eten? Laat dan één gedroogde chilipeper weg. Als je genoeg tijd hebt, zet dan de curry pasta een paar uurtjes afgedekt in de koelkast zodat de smaken goed kunnen mengen.
Maak 250 ml. groentebouillon van een half bouillonblokje. Hak de uien grof en bak ze in één eetlepel olie kort in een braadpan (ik gebruikte kokosolie). Voeg de curry pasta en de tamarinde zaden toe (er zitten er 3 tot 5 in één peul). Schenk de bouillon en de kokosmelk erbij en voeg de laurierbladen toe.
Snij de aardappels in blokjes van ca. 1,5 cm. Breng de curry aan de kook, doe de aardappelblokjes erbij en zet op lager vuur. Snij de wortel in schijfjes en voeg deze na tien minuten aan de curry toe. Laat weer tien minuten rusten. Snij de tofu ook in blokjes en doe in de pan. Draai het vuur uit en laat de pan nog ruim tien minuten staan met een deksel erop. Intussen kook je de rijst volgens de aanwijzingen op het pak.
Vergeet niet de laurierblaadjes eruit te vissen voordat je de curry serveert en waarschuw je tafelgenoten dat er in de tamarindezaden een harde pit zit.
Enjoy your Massaman Curry!
Cécile
[…] terwijl ik een tijdje geleden nog op dit blog schreef hoe makkelijk en lekker het is om zelf je currypasta te maken. Maar ja, ook ik heb van die dagen dat ik niet zoveel zin en tijd heb om te koken maar wel wat […]