Voor 3 personen. Bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten
Ik probeer spruitjes hier thuis van de zwarte lijst te krijgen. Stap één in dit plan is om paarse spruitjes te kopen in plaats van groene spruiten en vervolgens te beweren dat die heel erg anders smaken. Op de verpakking staat inderdaad dat paarse spruiten zoeter zijn en een lichte nootsmaak hebben maar ik vind de verschillen eerlijk gezegd vrij subtiel.
Wel is het altijd een goed idee om spruiten in de oven te roosteren en ze te combineren met wat zoets. Ik weet zeker dat ik vanavond erg ga smullen van deze ovenschotel. Hopelijk de jongste leden van ons gezin ook.
Ingrediënten:
300 gram spruiten
1 a 1,5 appel
300 gram krieltjes
150 ml groentebouillon
3 eetlepels olijfolie
5 takjes tijm
50 gram pijnboompitten
Bereiden:
Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Snij de krieltjes in plakken en kook deze vijf minuutjes. Haal de onderkant van de spruitjes en maak ze schoon, haal eventueel ook de buitenste blaadjes af. Snij de appel in dunne partjes. Doe de spruiten samen met de krieltjes en appel in een ovenschaal. Rits de tijmblaadjes van hun steeltje en schenk de warme bouillon en olie over de inhoud van de schaal. Hussel alles goed en dek de schaal af met aluminiumpapier. Nu zet je de ovenschotel drie kwartier in de oven op 200 graden.
Na drie kwartier verwijder je het folie, voeg je geroosterde pijnboompitjes toe en zet je hem nog een kwartier terug.
Geniet van deze heerlijke en gezonde ovenschotel met paarse spruiten!
Cécile
Update na het avondeten: Zelf vond ik deze ovenschotel helemaal perfect, de man vond de spruiten te hard (nee zei ik, dat heet beetgaar) en suggereerde om ze een volgende keer doormidden te snijden. De kinderen trapten niet in mijn ‘paarse spruiten smaken heel anders’ verhaal en weigerden om ook maar één hap te proeven – en omdat ik niet in de mood was voor strijd heb ik toen maar heel saai broccoli voor ze gekookt.