Voor 4 personen. Bereidingstijd: 100 minuten.
We blijven nog even op de zelfmaaktour! Heb je nou geen tijd of zin om zowel de pitabroodjes als de falafel zelf te maken dan kun je er natuurlijk voor kiezen om één van de twee kant en klaar te kopen. Ik moet wel zeggen dat deze versies eindeloos veel beter smaken dan alles wat je ooit uit de supermarkt heb geproefd, haha.
Vooral die pitabroodjes! Met de supermarkt pita’s heb ik regelmatig ruzie; je probeert ze netjes open te snijden maar ze breken halverwege en zijn keihard. Nee dan deze uit eigen oven, die glijden open en hebben een heerlijke smaak. Ik weet het voortaan wel.
Ingrediënten voor de pita’s:
250 gram bloem
160 ml koud water
5 gram zout
7 gram droge gist
2 theelepels olie
Ingrediënten voor de falafel:
250 gram uitgelekte kikkererwten (uit blik)
2 tenen knoflook
1 sjalot
handje peterselie
handje koriander
1 chili pepertje
2 eetlepels bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel korianderzaad (ketoembar)
1 theelepel komijnzaad (djinten)
zout en peper
zonnebloemolie om in te bakken
Bereiden:
Begin met de broodjes. Doe hiervoor de bloem, het zout en de gist in een mengkom en voeg de olie en het water toe. Kneed het in 10 minuten tot een zacht soepel deeg. Ik gebruikte een Kitchenaid met deeghaak maar je kun het deeg ook met de hand kneden op een met bloem bestoven werkblad.
Vet een kom in met wat olie, leg het deeg hierin en dek het af. Laat het deeg nu rijzen tot het minstens twee keer zo groot is geworden, dit duurt ongeveer een uur.
Verdeel het deeg in acht bolletjes en rol ze met een deegroller plat totdat ze zo’n 3 mm dik zijn. Bak de pita’s 10 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven. Verwarm ook de bakplaat voor, je kunt deze met een beetje bloem bestuiven zodat de pita’s niet blijven plakken.
Terwijl het deeg aan het rijzen is, kun je alvast de falafels voorbereiden. Snij de ui in stukken en bak deze even zacht in een scheutje olijfolie. Doe de gebakken uien samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine en mix er een fijne puree van. Draai er 12 kleine balletjes van en frituur deze in zonnebloemolie totdat ze een bruin korstje hebben.
Serveer de pita’s en de falafel warm en maak er een lekkere salade bij met kleingesneden rauwkost, ui en peterselie.
Geniet van deze heerlijk zelfgemaakte pita’s met falafel!
Cécile
[…] Intussen snij je de komkommer, ui en paprika in kleine blokjes. Snij de tomaten in vieren en ontpit ze. Rasp de citroen en pers hem uit. Maak een dressing van de olijfolie, het citroensap, de rasp, uitgeperste knoflook, zout en peper. Hak de kruiden fijn. Wanneer de bulgur klaar is, roer je het om met een vork en giet je de dressing erover. Nu kunnen ook de kruiden en rauwkost door de bulgur heen en heb je een lekkere tabouleh salade. De salade wordt nog lekkerder als je de smaken een uurtje in laat trekken voor je hem opeet. Je kunt hem als lunch eten met wat brood erbij of als avondeten met falafel. […]