Voor 6-8 personen. Bereidingstijd: 1 uur en 50 minuten
Bij het opruimen van de keukenkastjes stuitte ik op een klein flesje Amadeus likeur. Geen idee hoe ik er aan kom, misschien ooit eens gekregen van iemand die in Oostenrijk op vakantie was. Het lag er in ieder geval al jaren. Ineens vond ik dat het vandaag nog in een gerecht gebruikt moest worden. Ik rook eraan en herkende amandel. Na een google search bleek er ook nog sinaasappel in te zitten. Heerlijk goedje hoor! Ik gebruikte de Amadeus likeur om een stel pruimen in te weken die later in een lekkere taart verdwenen. Morgen snel weer verder met het opruimen van de kastjes, wie weet wat ik allemaal nog meer tegen kom!
Ingrediënten:
6 grote pruimen (of 8 kleine)
4 eetlepels agave siroop
4 eetlepels Amadeus likeur (Amaretto kan ook)
125 gram basterdsuiker (ik gebruikte bruine maar witte kan ook prima)
125 gram Wajang margarine (je kunt ook kokosolie gebruiken)
200 gram bloem
15 gram bakpoeder
1 eetlepel maizena
snuf zout
sap en rasp van 1 citroen
1 theelepel vanille essence
175 ml sojamelk
handje amandelen
Bereiden:
Snij de pruimen doormidden en verwijder de pitten. Zet ze een uurtje weg in een marinade van agavesiroop en likeur. Haal de margarine uit de koelkast om zacht te worden.
Maak een beslag door de zachte margarine te mixen met suiker. Wanneer het lekker luchtig is, voeg je de bloem, bakpoeder, zout en maizena toe. Mix goed en schenk vervolgens beetje bij beetje de sojamelk toe. Maak verder op smaak met de citroenrasp en sap plus de vanille essence.
Vet een bakblik in, stort het beslag er in en verdeel de pruimen en een handje amandelen over de taart.
Zet de taart nu 50 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Prik met een satéprikker om te zien of hij gaar is en laat eventjes afkoelen voor je de taart uit het blik haalt.
Geniet van je zelfgebakken pruimentaart!
Cécile