Voor 1 reep (of rondje). Bereidingstijd: 10 minuten
Ik was vanmiddag weer lekker aan het experimenteren en maakte iets zelf wat je normaal gesproken kant en klaar koopt. Een DIY project noemt mijn tienerdochter dat. Deze keer ging ik aan de slag met cacaopoeder en kokosolie om mijn eigen vegan chocolade reep te maken – in dit geval trouwens een chocoladerondje want ik had geen langwerpige mal. De smaak was erg geslaagd, en het rondje zag er ook mooi uit maar je moet de chocolade wel snel opeten want hij smelt rap weg. Dat is overigens niet zo’n probleem hier ;-). Het schijnt dat de chocola minder snel smelt als je het met cacaoboter bereidt in plaats van kokosolie maar ik moet nog op onderzoek waar dat te koop is. To be continued dus…
Ingrediënten:
50 gram cacaopoeder
50 ml sojamelk (of andere plantaardige melk)
25 ml kokosolie
2 zakjes vanillesuiker
1 grote eetlepel ahornsiroop
Een handje rozijnen en noten
Bereiden:
Verwarm de melk en de vanillesuiker in een pannetje tot de suiker opgelost is. Voeg de cacaopoeder en kokosolie toe en roer tot alles gesmolten is. Draai dan het vuur uit en roer verder tot de chocolade helemaal glad is. Ik hou zelf niet zo van hele bittere chocola dus ik voegde ik tijdens het roeren nog drie extra scheutjes sojamelk toe. Ook deed ik er een flinke eetlepel ahornsiroop in. Proef of de smaak naar je zin is, je kunt altijd nog wat meer melk en siroop toevoegen.
Kokosolie is vloeibaar bij temperaturen boven de 26 graden, daaronder is het gestold vet. Ik noteer hoeveelheden kokosolie altijd in milliliters maar vaak weeg je het als grammen. Gelukkig staat 1 milliliter kokosolie gelijk aan 1 gram kokosvet.
Giet de vloeibare chocolade in een mal – ik gebruikte het dekseltje van een plastic opberg bakje. Decoreer met wat rozijnen en noten en zet de chocola een half uur in de vriezer. Wanneer je de chocola niet in één keer opeet kun je hem het beste in bakpapier rollen en bewaren in de koelkast.
Geniet van je DIY vegan chocolade!
Cécile