Voor 4-6 personen. Bereidingstijd: 45 minuten
Gedroogd eekhoorntjesbrood (cepes) heeft zo’n lekkere intense smaak. Als je daar risotto mee maakt heb je nauwelijks nog andere smaakmakers nodig. Risotto maken is vrij tijdsintensief, je laat de bouillon lepel voor lepel intrekken in de rijst terwijl je constant roert. Maar het resultaat is het waard. Zó lekker!
Ingrediënten:
400 gram risottorijst
1,5 liter groentebouillon
2 stengels bleekselderij
1 sjalot
4 eetlepels olijfolie
150 ml droge witte wijn
15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
200 gram kastanjechampignons
1 teentje knoflook
een bosje bladpeterselie
Bereiden:
Maak 1,5 liter groentebouillon van drie tabletten. Zeef de bouillon en hou warm op een laag vuur. Doe de stukken gedroogd eekhoorntjesbrood in een kommetje en schenk er een grote bouillon overheen zodat de paddenstoelen kunnen weken.
Snij de bleekselderij en de sjalot fijn en bak ze in de olijfolie op laag vuur tot ze zacht worden – een minuut op tien. Doe de rijst in de pan en bak een minuutje aan. Schenk de wijn erin en roer goed door tot al het vocht is opgenomen door de rijst. Met een opscheplepel schenk je nu beetje voor beetje de bouillon in de pan. Je voegt pas weer nieuw vocht toe als de vorige lepel is opgenomen. Tussendoor kun je best een salade maken, zolang je maar regelmatig doorroert.
Wanneer al het vocht is opgenomen, haal je de stukken eekhoorntjesbrood uit het kommetje bouillon. Snij de paddenstoelen in stukjes en roer door de risotto heen. De bouillon waar het in geweekt is, heeft een lekkeresterke smaak. Zeef het – er ligt allemaal gruis in- en voeg het kommetje vocht ook toe aan de risotto.
Wanneer je de risotto over de borden verdeelt, garneer je ze met een lekkere schep krokant gebakken kastanjechampignons die je in de pan al gemengd hebt met de fijngesneden knoflook en peterselie.
Geniet van je risotto!
Cécile
[…] gram risotto broodkruim van 1,5 boterham 1 eetlepel maizena een pannetje […]