Voor 4-6 personen. Bereidingstijd: 1 uur
Eind oktober vierden we met de hele straat Halloween. Deze feestdag verloopt altijd volgens hetzelfde stramien: Eerst eten we wat met alle buren, vervolgens gaan de eng verkleedde kinderen de deuren langs waar ze begroet worden met spannende acts en lekker veel snoep. Aan het eind drinken we nog wat glühwein gedronken en worden er prijzen uitgereikt voor de beste vermommingen en acts. We doen dit nu al zoveel jaren dat de taakverdeling redelijk vast ligt.
Dit jaar ontstond er lichte paniek toen bleek dat de buurvrouw die sinds jaar en dag een pan heerlijke pompoensoep meebrengt, deze keer het Hindoestaanse lichtjesfeest vierde. Ik heb vervolgens geprobeerd een bijna net zo lekkere variant te produceren en gelukkig lukte dat! Met Halloween gebruikte ik wel vijf pompoenen voor een pan van het formaat weeshuis maar van de week maakte ik de soep nog eens voor mijn gezin in een wat meer normale hoeveelheid.
Ingrediënten:
1 flespompoen
paar takjes tijm
olijfolie
4 teentjes knoflook
1,5 liter groentebouillon (van een tablet)
1 witte ui
scheut kokosmelk of -room
zout en peper
Bereiden:
Snij de pompoen in de lengte doormidden en verwijder de zaden met een lepel. Besprenkel de pompoen met wat olijfolie en leg de tenen knoflook (heel en in de schil) plus de takjes tijm op de pompoen. Zet de pompoen vervolgens die kwartier in de oven op 220 graden. Ik zette de timer aan en ging vervolgens de stad in om Sinterklaas cadeautjes te kopen. Toen ik terugkwam, trof ik een heerlijke geroosterde en al grotendeels afgekoelde pompoen aan.
Zet nu een pan water op met bouillonblokjes en een ui die je doormidden hebt gesneden (of in vieren). Breng aan de kook, draai het vuur zachter en laat tien minuutjes borrelen. Schep nu het vruchtvlees uit de pompoen en doe het in de pan. Bij dit proces verdwenen er best wat stukjes pompoen direct in mijn mond – zo lekker! Ik denk dat ik binnenkort ook een salade of een pasta maak met geroosterde pompoen.
Knijp de knoflook ook uit in de pan en maak alles glad met een staafmixer. Heb je geen staafmixer dan kun je de soep ook glad maken in een blender.
Proef de soep en maak hem op smaak met een lekkere scheut kokosroom en zout en peper. Garneer met een paar kleine blaadjes tijm.
Geniet van je romige pompoensoep!
Cécile