Voor 4-6 personen.Bereidingstijd: 15 minuten
Toen ik op 19-jarige leeftijd het ouderlijk huis verliet, stelden mijn kookkunsten nog niet veel voor. Lekkere toetjes kon ik wel maken, net als een simpele salade maar daar hield het wel op. Niet dat mijn moeder mij niets had proberen bij te brengen op dat vlak, maar ik had gewoon geen zin om iets van haar op te steken in de keuken. Wel nam ik haar beste receptenboek, Eigentijds Koken van Cas Spijkers, mee naar mijn studentenkamer.
Jarenlang was het mijn enige kookboek en hoewel het al nu al 25 jaar oud is, doen veel recepten nog steeds verrassend eigentijds aan. Al tientallen keren schotelde ik mijn gasten de witlofsoep met amandelen van Cas voor. En iedereen is er dol op, zelfs mensen die niet van witlof houden!
Ingrediënten:
2 bouillonblokjes (groenten- of kruidenbouillon)
500 gram witlof
125 ml sojamelk
sap van een halve citroen
2 eetlepels olie
2 eetlepels bloem
bosje peterselie
25 gram amandelschaafsel
zout en peper
Bereiden:
Breng één liter water aan de kook met twee bouillonblokken. Maak de witlof schoon, snij in stukken en kook gaar in de bouillon (5-7 minuten). Schep de witlof uit de bouillon, doe in een mengbeker en pureer met een staafmixer. Hou de witlofpuree apart en zeef de bouillon.
Maak een roux door twee eetlepels olie in een pan te verhitten (ik gebruikte kokosolie) en daar twee eetlepels bloem doorheen te roeren. Schenk geleidelijk de bouillon er al roerend bij. Nu roer je de witlofpuree en de melk door de soep en knijp je een halve citroen erboven uit. Breng nog wat meer op smaak met zout en peper. Schenk de soep in kommen en garneer met geroosterde geschaafde amandelen en peterselie.
Geniet van deze lekkere witlofsoep!
Cécile