Voor 2-4 personen. Bereidingstijd: 50 minuten
Boerenkool is volgens mij al weer een kleine tien jaar geleden hip geworden aan de westkust van Amerika en sindsdien maakt langzaam iedereen gezonde shakes, salades en andere lekkernijen met kale. Ik was echter nog nooit verder gekomen dan een ouderwetse stamppot. Maar daar is verandering in gekomen. Laatst bracht ik naar een lunch met vriendinnen deze heerlijke salade mee van boerenkool en geroosterde pompoen. Van het restje boerenkool dat overbleef maakte ik een fijne pesto die ik verwerkte in een lasagne met courgette dus dat recept volgt binnenkort.
Ingrediënten:
2 flinke handen fijngesneden boerenkool
1 (fles)pompoen
2 tenen knoflook
halve granaatappel
40 gram gemengde noten
3 eetlepels kokosolie
1 eetlepel limoensap
theelepel agavesiroop
peper en zout
Afgelopen week volgde ik een geweldige detox kuur bij Kuuroord de Schouw in Zeeland. De hele week leefde ik op lekkere sapjes, soepen en wat gestoomde groenten (ik deed de ‘vasten-mild’ week). Het kuren werd omlijst door yoga sessies, mooie wandelingen, sauna avonden, massages en meditaties, je kunt je voorstellen dat ik momenteel aardig zen ben. Ik heb mijn nieuwe vriendinnen van het kuuroord beloofd deze week wat recepten te posten die ze kunnen gebruiken om het vast eten weer goed op te bouwen: Dames, vervang de noten in dit recept door pompoenpitten en je zit helemaal snor.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij de pompoen doormidden en verwijder de pitten – ik doe dat meestal met een lepel. Besprenkel de helften als je wil met wat olie (zonder wordt ook lekker) en leg in de holtes een teen knoflook. Leg ze met het snijvalk omhoog op een bakplaat en schuif ze veertig minuten de oven in. Ga zo lang lekker een boek lezen of neem een bad.
Doe nu de boerenkool in een schaal en maak die aan met een eenvoudige dressing van kokosolie (eventjes verwarmen tot ie vloeibaar is), limoensap en agavesiroop. Voeg zout en peper toe naar smaak. De pompoen is intussen helemaal zacht geworden en je kunt het vruchtvlees lekker uit de schil scheppen en in stukken op de boerenkool leggen. Maak af met de granaatappelpitten en de noten die je nog eventjes kort in de koekenpan geroosterd hebt.
Geniet van deze supergezonde boerenkoolsalade met pompoen!
Cécile