Voor 2-4 personen. Bereidingstijd: 10 minuten
Zomer is het nog lang niet, maar soms moet je gewoon net even doen alsof. Dus toen ik in de supermarkt een mooie venkelknol naar me zag lonken, wist ik meteen dat ik ook een grote handsinaasappel in mijn mandje moest leggen. Samen vormen ze de ideale basis voor een zomerse salade – zo aan het einde van de winter.
Ingrediënten:
1 venkelknol
1 handsinaasappel
1 flinke bos bladpeterselie
1 grote hand ongebrande amandelen
1 teen knoflook
3 eetlepels lekkere olijfolie
1 theelepel mosterd
sinaasappelrasp
Zout
Peper
Bereiden:
Verwijder de groene stengels van de venkel (bewaar het loof), snijd de knol in dunne plakjes en leg in een slakom. Schil de sinaasappel en snijd ook deze in partjes. Voeg de sinaasappel toe aan de venkel maar hou ongeveer een kwart achter. Bewaar een stuk sinaasappelschil zodat je straks wat rasp door de dressing kunt mengen. Snipper de bos peterselie fijn en strooi over de venkel en sinaasappel.
Maak nu een dressing met de olijfolie, het sap dat je knijpt uit het achtergehouden stuk sinaasappel, de mosterd , de fijngesneden venkel loof, een theelepel rasp van de sinaasappelschil en wat zout en peper. Giet de dressing over de salade heen.
Rooster de amandelen op het vuur totdat ze beginnen te verkleuren en er een lekkere geur uit de pan opstijgt. Haal ze eruit en hak ze fijn. Doe nu een lepel olie in de nog hete pan en bak er kort de in dunne plakjes gesneden teen knoflook in. De knoflook mag een beetje verkleuren maar niet bruin worden, dan wordt hij bitter.
Schep de amandelen en knoflook door de salade en dien op. Lekker als lunch, voor- of bijgerecht.
Enjoy your little taste of summer!
Cécile