Voor 2 kinderen. Bereidingstijd: 30 minuten
Wanneer de kinderen bij mijn moeder logeren, verorberen ze daar altijd bakken vol met havermoutpap. Jarenlang hoorde ik dit aan, zonder te bedenken dat ik het zelf ook wel eens voor ze zou kunnen maken. Dat veranderde toen ik zo’n tweeënhalf jaar geleden het boek ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh kocht, door de schrijver zelf ook wel het havermoutdieet genoemd. Afvallen deed ik overigens niet echt van dit dieet, ik raakte namelijk wel erg dol op de toegestane pure chocola en at die dan ook in absurde hoeveelheden – maar dit terzijde.
Vanaf dat moment aten de kinderen dus niet alleen havermout bij oma, maar ook thuis. Maar meer dan een half bakje werkten ze niet weg – en vaak ook nog met lange tanden. Hoe kon dit? Ze waren er toch zo dol op? Hoorde het alleen bij de logeerpartij? Nou, zei mijn dochter voorzichtig, bij oma smaakt het eigenlijk heel anders. Lichtelijk beledigd informeerde ik bij mijn moeder hoe zij dan havermout maakte, in de veronderstelling dat je aan havermout niets kunt verpesten.
Sja, er bleek toch wel een groot verschil te zitten in onze bereidingswijze; ik deed een willekeurige hoeveelheid melk en havermout in een kom, zette die 1,5 minuut in de magnetron en vond het wel best. Mijn moeder deed een zorgvuldig afgepaste hoeveelheid in een pannetje met water en melk en roerde daar liefdevol in totdat het precies de juiste textuur had. Nu eten we bij ons thuis – tot ieders tevredenheid- dus ook slow havermout.
Ingrediënten:
1 eetlepel kokosolie
50 gram havervlokken (deze bereidingswijze werkt niet met voorgekookte havermout)
300 ml water
300 ml plantaardige melk
¼ theelepel (zee)zout
Topping:
Handje blauwe bessen
Handje pecannoten
Scheutje ahornsiroop
Bereiden:
In mijn streven om een nog betere havermoutpap te maken dan mijn moeder, ben ik op de tip gestuit de havervlokken eerst even een minuut of twee te bakken in kokosolie voordat je ze kookt. De smaak wordt er inderdaad nog voller van. Dit aanbakken kun je mooi doen terwijl je het pannetje met water en melk op het vuur zet.
Wanneer het water/melk mengsel kookt, draai je het vuur lager en doe je de havervlokken erbij. Je laat het nu 20 minuten staan en roert af en toe door. Na twintig minuten is de pap al aardig ingedikt. Doe het zout erbij en laat nog tien minuten op laag vuur staan terwijl je roert tegen aanbranden. Nu wordt de pap lekker romig.
Na dertig minuten draai je het vuur uit en roert er naar smaak een scheutje ahornsiroop door. Laat nog even staan zodat de pap een aangenamere temperatuur krijgt en nog wat dikker wordt. Verdeel de pap over twee kommen en strooi er wat blauwe bessen en noten over.
Uiteraard kun je lekker variëren met de topping; allerlei soorten fruit kun je mengen door havermout. Appels (met kaneel!), banaan, aardbeien, you name it. Maar ook met andere noten en zaden (wel even aanbakken!) kun je eindeloos combineren. Wat geschaafde pure chocola erover is trouwens ook heerlijk…met mate dan.
Enjoy your slow cooked havermout!
Cécile