Voor 6-8 personen. Bereidingstijd: 50 minuten
Laatst kreeg ik een grote zak walnoten van iemand met een eigen moestuin. Nu weet ik vrij veel dingen te bedenken met walnoten zoals pesto, salades en pastasauzen. Maar de allereerste associatie die mijn brein maakt zijn toch wel….brownies!
Ik moet eerlijk bekennen dat toen ik een zakje pecannoten in de la zag liggen, ik ineens niet meer zo’n zin had in het kraken en uitpeuteren van alle walnoten. Ik heb het recept snel bijgesteld en de walnoten nu maar gebruikt als decoratie op de foto. Ik maak er binnenkort nog wel wat anders van…een lekkere pesto ofzo.
Deze brownies zijn de lekkerste en smeuïgste die je ooit gegeten hebt, je zult enkel geen verschil proeven met brownies waarin ei, melk en boter zijn gebruikt.
Ingrediënten:
250 gr. bloem
300 gr. suiker
60 gr. cacaopoeder
100 gr. dadels zonder pit, fijngemalen in een keukenmachine
125 gr. pecannoten (of walnoten) in stukken (hou er een aantal over om de bovenkant mee te decoreren)
1 zakje bakpoeder (16 gr.)
1 tl zout
1 tl maïzena
250 ml. plantaardige melk
250 ml. kokosolie
Bereiden:
Meng alle droge ingrediënten – bloem, suiker, cacao, bakpoeder, zout en maïzena- in een kom en roer door elkaar. Roer nu de plantaardige melk er doorheen; ik gebruikte rijstmelk maar je kunt natuurlijk ook amandel-, soja- of kokosmelk gebruiken. Heb je dit allemaal niet in huis dan kan het zelfs prima met water.
Nu gaat de kokosolie erbij, een heerlijk ingrediënt om mee te bakken. In Nederland spreek je trouwens eerder van kokosvet want het smelt pas wanneer het in je keuken boven de vijfentwintig graden is. Als je een glad beslag wilt kun je het vet het beste eerst even smelten. Wil je de brownies zo snel mogelijk in de oven hebben dan kun je het vet er ook doorheen mixen. De klontjes smelten wel in de oven, daar merk je niets meer van in het eindproduct.
Schep je de gehakte noten en dadels er doorheen en stort het beslag in een brownievorm. Ik heb er eerst wat bakpapier in gelegd, dan krijg je de brownie makkelijker uit de vorm en hoef je die niet in te vetten.
Zet de schaal veertig minuten in een voorverwarmde oven (180° Celsius) . Ik heb de oven halverwege even open gedaan om nog wat hele pecannoten op de bovenkant te leggen ter decoratie. Aan het einde van de baktijd prik je met een satéprikker in het midden om te zien of de brownie gaar is. Ik hou er wel van als hij nog een klein beetje nattig is van binnen. Moist heet dat zo mooi op z’n Engels.
Laat de brownie nog even tien minuten afkoelen voordat je hem in stukken snijdt en serveert . Uit het vuistje of mooi op een bordje – met wat soja slagroom en fruit bijvoorbeeld.
Enjoy your treat!
Cécile