Voor 8 stuks. Bereidingstijd: 35 minuten
De lente is nu echt doorgebroken. Overal ruik je bloesem, de sjaals en handschoenen zijn opgeborgen op zolder en ik zag de eerst baby eendjes (of heten ze eendenkuikens?) al weer rondzwemmen.
Met welk gerecht kun je de lente beter vieren dan met springrolls? Nu heb ik al een paar springroll recepten op de site staan, maar nog geen met zoete aardappel erin. Dat idee kreeg ik van mijn favoriete Vietnamese loempia stal, Mama Huong. Daar verkopen ze sinds kort niet alleen gefrituurde loempia’s maar ook verse (met 0.a zoete aardappel erin dus). Echt heel lekker. Maak ze zelf of haal ze in Rotterdam (er staan twee kraampjes in het centrum: één naast de HEMA en één tegenover de Apple Store).
Ingrediënten:
8 velletjes rijstpapier (bv van Kumar)
1 zoete aardappel
1 avocado
100 gram mihoen
half kropje sla (bijvoorbeel frisee sla of baby gem)
bosje koriander
1 gele paprika
2 à 3 eetlepels gebakken uitjes
zout en peper
1 eetlepel olijfolie
1 limoen
sojasaus
Bereiden:
Snij de zoete aardappel in frietjes van 1 tot 1,5 centimeter dik. Bestrooi ze met wat zout en peper en besprenkel licht met olijfolie. Verspreid de frietjes over een bakplaat en zet 20 minuten in de oven op 225 graden. Laat ze daarna een beetje afkoelen (en probeer ze niet allemaal op te eten!).
Breng water aan de kook, draai het vuur uit en laat de mihoen hierin 3 minuten weken. Spoel af met koud water. Snij de avocado in schijfjes en de paprika in dunne reepjes en maak en stal alle ingredienten die je straks gaat gebruiken om de rolletjes te maken, uit op je werkblad.
Week nu 1 voor 1 de rijstvellen in een bak water (max 1 minuut anders worden ze te zacht). Leg op de onderste helft van de circel een paar stukken zoete aardappel, paprika en avocada een plukje koriander, een blaadjes sla, mihoen en wat gebakken uitjes. Knijp wat limoensap over de inhoud heen. Klap de zijkanten naar het midden en rol ze op. Serveer ze met wat lekkere sojasaus om in te dippen.
Je kunt de springrolls in zijn geheel serveren maar het is ook leuk om ze door de helft te snijden en zo de inhoud te laten zien. Geniet van deze ode aan de lente!
Cécile