Voor 4 personen. Bereidingstijd:
Tikka Massala Curry is een Engelse uitvinding, gebaseerd op Indiase smaken. Ik had vandaag alle tijd en de meeste ingrediënten waren wel in huis om een lekkere curry pasta te maken, ik had dus geen enkel excuus om een kant en klaar potje te gebruiken. Echt veel werk is het ook niet, je moet even in je keukenkastjes graaien om alles bij elkaar te zoeken maar zodra alles in de keukenmachine (of vijzel) zit, heb je er zo een lekkere verse pasta van gemaakt.
Ingrediënten voor de currypasta:
15 gram verse koriander, zowel de stelen als het blad
1 rode peper (pitjes verwijderen)
5 tenen knoflook
2,5 cm gember (geschild)
3 eetlepels olie (ik gebruikte rijstolie maar arachideolie is ook prima)
1 eetlepel madras currypoeder
1 eetlepel tomatenpuree
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 theelepel zout
Ingrediënten voor de curry:
1 blok tofu
1,5 zoete aardappel
400 gram kokosmelk
200 gram tuinerwten
extra santen (optioneel)
extra koriander (optioneel)
Bereiden:
Maak de currypasta door alle ingrediënten te mixen in een keukenmachine of vijzel. Je krijgt dan 150 gram pasta, dat is genoeg voor twee keer. Gebruik dus de helft en hou de andere helft apart voor een volgende keer – het blijft zeker twee tot drie weken houdbaar in de koelkast. Gebruik je kant en klare Tikki Masala currypasta, gebruik hier dan ook 75 gram van.
Snij de tofu in blokjes en marineer ze in een derde van de currypasta. Schil nu de zoete aardappel en snij in blokjes van 1,5 centimeter. Doe een paar lepels olie in een braadpan en bak de zoete aardappel hier een paar minuutjes in samen met de overige currypasta. Blus af met de kokosmelk, roer door en laat een kwartiertje pruttelen met de deksel op de pan.
Verwarm weer wat olie in een koekenpan en bak de tofu hier in tien minuten lekker krokant in. Maak de blokjes eventueel nog wat extra op smaak met wat meer zout.
Wanneer de zoete aardappel gaar is, doe je de erwten in de pan. Roer door en draai het vuur uit. Wanneer je de curry nog wat extra kokossmaak wilt geven, kun je er een kwart blok santen overheen raspen (dit is een blok geconcentreerde kokos crème) – let op: Dit is wel erg calorierijk.
Schep op elk bord een grote lepel gekookte rijst, wat tofublokjes en een flinke schep curry. Maak af met wat blaadjes koriander.
Geniet van je Tikka Massala curry met zoete aardappel!
Cécile