Voor 3 personen. Bereidingstijd: 45 minuten
De eet voorkeuren van mijn kinderen wisselen te snel om bij te houden. Dan denk ik bijvoorbeeld nog dat ze allebei dol zijn op mais, maar dan blijkt één van de twee inmiddels besloten te hebben dat deze groente de aller vieste op aarde is. Daarom hebben we ‘het buffet’ uitgevonden; verschillende soorten rauwkost, sla, groenten en peulvruchten met tortilla’s erbij … voor ieder wat wils. De tortilla’s heb ik zelf gemaakt maar je kunt ze natuurlijk ook kant en klaar kopen – daar slinkt de bereidingstijd drastisch van!
Ingrediënten voor 6 tortilla’s:
200 gram bloem
125 ml water
1 theelepel zeezout
1 eetlepel olijfolie
Zwarte bonen vulling:
200 gram gekookte zwarte bonen
1 rode ui
2 tenen knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1 handje fijngesneden koriander of peterselie
zout en (cayenne)peper
1/2 theelepel paprikapoeder
Buffet:
verse spinazie
mais
avocado
paprika
tomaatjes
soja yoghurt
vegan kaassnippers
Bereiden:
Maak eerst het deeg voor de tortilla’s. Doe alle ingredienten in een plastic kom, roer met een lepel door elkaar en kneed er dan met de hand een bal van. Laat de bal een half uur rusten in de kom met een natte doek erover.
Nu bereid je alvast het bonen mengsel, als straks de tortilla’s klaar zijn warm je het snel weer op. Bak hiervoor twee teentjes fijngesneden knoflook en een gesnipperde ui licht aan in olijfolie en voeg daar de gekookte zwarte bonen aan toe – ik gebruikte kant en klare bonen uit de nieuwe zakken van HAK- plus een eetlepel tomatenpuree. Roer goed door elkaar en maak op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Wil je het lekker pittig maken gebruik dan cayennepeper. Voeg na twee minuten een hand fijngesneden peterselie of koriander toe en draai dan het vuur uit.
Nu ga je alle overige ingredienten voor het buffet snijden en presenteren. Stal alles alvast mooi uit zodat je straks met de warme tortilla’s en bonen meteen aan tafel kunt. De plantaardige geraspte kaas vond ik trouwens bij Marqt, bijna niet van ‘echt’ te onderscheiden.
Nu het deeg voor de tortilla’s een half uurtje gerust heeft, kneed je het nog een keer goed door en maak je er zes balletjes van. Deze rol je met een deegroller goed uit op een met bloem bestoven blad. Bak de tortilla’s een voor een in een pan, je hoeft hiervoor geen olie te gebruiken. Na ongeveer één minuut aan beide kanten zijn ze klaar.
Terwijl de laatste tortilla in de pan zit, warm je het bonen mengsel nog even goed op. En dan is het buffet geopend en kan iedereen genieten van zijn zelf samengestelde tortilla. Enjoy!
Cécile
[…] bak die tien minuutjes in een koekenpan met twee eetlepels olie. Ik serveerde ze met zelfgemaakte tortilla’s. Laatst maakte ik zelf pita’s, ook heerlijk bij wortel falafel . Uiteraard kun je ook […]