Voor 8 stuks. Bereidingstijd: 20 minuten
Al een tijdje ben ik op zoek naar het perfecte substituut voor gehaktballetjes. Ik ben namelijk dol op balletjes; als borrelhap, op brood, bij de avondmaaltijd, als onderdeel van een tapas maaltijd, met pasta… Balletjes zijn eigenlijk gewoon altijd goed, Vanavond experimenteerde ik met een mengsel van kleine rode kidneybonen, walnoot en brood en ik was persoonlijk erg happy met het resultaat. We aten deze balletjes vanavond als snack met wat mosterd.
Ingrediënten:
225 gram kleine rode kidneybonen (ik gebruikte een zak van HAK)
50 gram walnoten
2 lichtbruine boterhammen
1 kleine ui
2 tenen knoflook
2 theelepels selderijzout
paar takjes peterselie
5 eetlepels (olijf)olie
3 eetlepels bloem
Bereiden:
Snij het brood in stukken en maal het fijn in de keukenmachine. Doe nu de walnoten erbij en mix verder. Snij de ui en knoflook en bak even aan in twee eetlepels olie. Wanneer de ui en de knoflook zacht zijn, doe je ze samen met de olie waarin ze gebakken zijn, de bonen (inclusief het uitlekvocht) , gehakte peterselie en zout in de keukenmachine en mix je alles tot ‘gehakt’. Draai hier acht balletjes van die je nog even door de bloem rolt. Verwarm drie eetlepels olie in de pan waar je ook de ui en knoflook in gebakken hebt en bak hier in 10-15 minuten de balletjes lekker bruin in.
Geniet van je vegan gehaktballetjes!
Cécile