Voor 15 spring rolls. Bereidingstijd: 20 minuten
‘Dit zou ik wel elke dag kunnen eten’ zeg ik vaak, zonder dat ook letterlijk zo te menen. Maar bij spring rolls weet ik het zeker want daar voegde ik de daad bij het woord. In de maanden dat ik in Thailand woonde, haalde ik deze goddelijke rolletjes elke avond op de night market. Ze verveelden me geen dag, de marktkoopvrouw werd een echte vriendin- en ik haar beste klant.
Een ideaal gerecht; gezond, snel, licht en heerlijk! Lekker als lunch, snack of voorgerecht. Met een pittig dipsausje van pinda’s ernaast.
Ingrediënten voor de springrolls:
15 vellen rijstpapier
3 lente uien
halve krop ijsbergsla
1 paprika
3 wortels
1 komkommer
flinke hand taugé
bosje koriander
bosje munt
Ingrediënten voor de dipsaus:
50 gram ongezouten pinda’s
sap van 1 limoen
1 cm. gember
100 ml kokosmelk
2 theelepels maple syrup
1 of 2 gedroogde pepertjes
1 theelepel sojasaus
Bereiden:
Maak eerst de dipsaus. Doe de pinda’s, gember, maple syrup, het pepertje en helft van het limoensap in een keukenmachine of blender en maal fijn. Kook dit mengsel samen met de melk in een steelpannetje. Kook een beetje in, zet het vuur uit en laat afkoelen. Roer er naar smaak nog wat sojasaus en extra limoensap door.
Nu de springrolls. Snij alle rauwkost in lange dunne repen en leg op een schaal met de kruiden en taugé. Nu week je een velletje rijstpapier in een bak lauw warm water. Haal het rijstpapier na ongeveer een halve minuut uit het water – het moet helemaal zacht zijn geworden- knijp het vocht eruit en leg op een werkplank. Terwijl je de loempia oprolt, kun je het volgende velletje alweer in de bak water leggen.
Maak een mooi pakketje kruiden en groenten en leg dat midden op het vel rijstpapier, een beetje naar je toe. Klap de zijkanten dicht en rol strak op. Deze handeling herhaal je totdat je een mooie verzameling springrolls hebt.
Val aan en geniet!
Cécile