Voor 2- 4 personen. Bereidingstijd: 20 minuten
Knolselderij is één van mijn lievelingsgroenten; ik maak er ovenfrietjes van, meng het door de aardappelpuree maar gebruik het vooral graag in salades. In deze Waldorf salade verwerk ik zowel de knol, de stengels als het blad van de selderij. Wist je dat deze ondersoorten al sinds de 17de eeuw apart van elkaar geteeld worden?
Ingrediënten:
½ knolselderij
2 appels (Elstar)
2 stengels bleekselderij
1 citroen
1 kropje romaine sla
kleine tros druiven
bosje bladselderij
75 gr. walnoten
100 ml zonnebloemolie
25 ml olijfolie
1 eetlepel mosterd
50 ml sojamelk
zout
peper
Bereiden:
Snijd de knolselderij in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Kook ze vijf minuten in water met zout, draai het vuur uit en laat nog vijf minuten in het water staan voor je ze afgiet. Besprenkel nu met wat citroensap (tegen verkleuren) en laat de blokjes een beetje afkoelen in de pan.
Intussen was je de appels, bleekselderij, sla en druiven. Snijd alles en doe in een kom. Ook de walnoten gaan hierbij.
Maak nu een veganaise (mayonaise zonder ei): Doe de sojamelk, zonnebloemolie, olijfolie, een eetlepel citroensap, mosterd en een half bosje bladselderij in een maatbeker met wat peper en zout. Zet de staafmixer erin en binnen vijf seconden draai je er een lekkere dikke saus van.
Roer de helft van de veganaise door de nog lauwe blokjes knolselderij, de andere helft serveer je in een schaaltje bij het brood.
Schep de knolselderij door de rest van de salade en maak het nog iets meer op smaak met wat extra peper, zout en citroensap. Snij de andere helft van het bosje bladselderij fijn en strooi dat over je salade.
Enjoy your Waldorf salade!
Cécile